18/11/12

ΛΕΒΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ

ΞΥΛΟΛΕΒΗΤΕΣ ΜΕ ΔΟΧΕΙΟ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Στο σύστημα θέρμανσης με λέβητες ξύλου, η χρήση
δοχείου αδρανείας είναι άκρως απαραίτητο στοιχείο για ακόμα περισσότερη οικονομία καυσίμου.

Η διαρκώς καλπάζουσα άνοδος της τιμής του πετρελαίου, οι δραματικές αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, οδηγούν τους καταναλωτές στην αναζήτηση ενός οικονομικότερου πρωτίστως τρόπου θέρμανσης.

Ξυλολέβητας

Οι σύγχρονοι ξυλολέβητες αποδεικνύεται για πολλούς λόγους ότι αποτελούν σήμερα την πιο ενδεδειγμένη, αξιόπιστη και οικονομική λύση, προσφέροντας στους καταναλωτές υψηλά επίπεδα απόδοσης θέρμανσης, οικονομία έως 50% (σε σχέση με τους λέβητες πετρελαίου) αλλά και συστήματα θέρμανσης με τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον. Οι ξυλολέβητες έχουν τη δυνατότητα θέρμανσης χώρων μεγάλων διαστάσεων καθώς η μέγιστη ισχύς τους φθάνει έως και 900kw.  Η καύση του ξύλου στους σύγχρονους ξυλολέβητες γίνεται στα εξής στάδια: Αρχικά, τα ξύλα καίγονται με τη μέθοδο της χαμηλής φλόγας/καύσης και τα εκλυόμενα αέρια οδηγούνται σε ένα θάλαμο όπου καίγονται ομοίως σε υψηλές θερμοκρασίες. Ένας ανεμιστήρας προωθεί οξυγόνο ή κλείνει ερμητικά την παροχή του στον αεροστεγώς κλεισμένο χώρο καύσης, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τον έλεγχο της καύσης των ξύλων ανάλογα με τη ζήτηση που υπάρχει από τον θερμοστάτη χώρου. Λόγω του μεγάλου βαθμού απόδοσης καύσεως, τα υπολείμματα (δηλαδή οι στάχτες) είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα της απλής καύσης, γεγονός που επιτρέπει ο καθαρισμός του λέβητα σε καθημερινή βάση να αποφεύγεται.
Λόγοι ασφαλείας επιβάλουν οι λέβητες στερεών καυσίμων στο σύνολό τους, κατ’επέκταση και οι ξυλολέβητες, να διαθέτουν σχεδιασμό λειτουργίας με ανοιχτό δοχείο διαστολής. Ωστόσο, να επισημανθεί ότι σε μερικούς σύγχρονους ξυλολέβητες εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, προσφέρεται η επιλογή να λειτουργήσουν και με κλειστό δοχείο διαστολής με την ενσωμάτωση μιας σειράς συστημάτων ασφαλείας κατά της υπερθέρμανσης.
 Όλοι οι ξυλολέβητες είναι κατασκευασμένοι με άριστα υλικά και επιτυγχάνουν σπουδαίες επιδόσεις τόσο σε απόδοση, ακόμα και στις πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, όσο και σε επίπεδο ασφαλείας. Είναι  βέβαια ευνόητο πως ανάλογα με την ποιότητα αλλά και το ποσοστό υγρασίας του ξύλου, δυσχεραίνεται ή ενισχύεται η καύση, άρα και η απόδοση θέρμανσης.
Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα πλεονεκτήματα του ξυλολέβητα αναφέρονται: στην υψηλή απόδοση θερμότητας, στην ευκολία στη χρήση της μηχανής, στο χαμηλό κόστος χρήσης, στα ελάχιστα υπολείμματα στάχτης, στον εύκολο καθαρισμό και στη φιλική λειτουργία του προς το περιβάλλον. 


Δοχεία Αδρανείας

Στους σύγχρονους ξυλολέβητες απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι πρέπει να είναι το δοχείο αδρανείας. Πρόκειται  για ένα δοχείο κυλινδρικού σχήματος συνήθως, με πολύ καλό θερμομονωτικό περίβλημα, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το σύστημα θέρμανσης και λειτουργεί με θερμοστάτη χώρου όπως ξέρουμε από τον λέβητα πετρελαίου. Το δοχείο αδρανείας ή buffer tank μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για θέρμανση είτε για ψύξη. Ο κυριότερος σκοπός ύπαρξής του είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας ροής του νερού προς τις σωληνώσεις.
 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το δοχείο αδρανείας εξυπηρετεί δυο βασικές λειτουργίες:
α) δρα ως δοχείο αδρανείας μεταξύ κατανάλωσης και πηγής θερμότητας, ρυθμίζοντας ομαλά την προσφορά ζεστού νερού ανάλογα με την ζήτηση.
β) δρα ως αποθηκευτικό δοχείο ζεστού νερού και την θερμότητα που αποθηκεύει  την παρέχει - ανάλογα με την ζήτηση - αργότερα.

Το δοχείο αδρανείας  είναι κατασκευασμένο να αντέχει σε μεγάλη πίεση λειτουργίας (τουλάχιστον 90°C πίεσης 6 bar, ενώ για μεγαλύτερες θερμοκρασίες και πιέσεις τα αξιόπιστα δoχεία αδρανείας διαθέτουν θέση για τοποθέτηση ασφαλιστικών βαλβίδων εκτόνωσης) καθιστώντας το προϊόν ασφαλές ακόμα και αν αποτύχουν άλλες ασφαλιστικές διατάξεις μέχρι αυτούς τους βαθμούς. Για όλους αυτούς τους λόγους η προμήθεια και εγκατάσταση δοχείου αδρανείας σε ένα ξυλολέβητα, το καθιστούν αναγκαίο και απαραίτητο. Παρ’ όλο που επιβαρύνει το κόστος και τον προϋπολογισμό λίγο παραπάνω, αξίζει τα λεφτά του, τα οποία θα μας τα επιστρέψει πολλαπλάσια λόγω της μεγάλης οικονομίας που προκύπτει από την χρήση του. 


ASSOS BOILERS

Η ASSOS BOILERS παράγει δοχεία αδρανείας υψηλών προδιαγραφών, από 150 έως 1000 λίτρα. Επίσης παράγει μπόιλερ λεβητοστασίου και ηλιακούς θερμοσίφωνες. Οι ηλιακοι θερμοσιφωνες είναι χωρητικότητας
120, 170, 200 και 300 λίτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου