30/11/12

Ξυλολεβητες - Ειδη Τιμες

Λεβητες Ξυλου με Δοχειο Αδρανειας - Η νεα προταση για οικονομικη θερμανση

Στις μέρες μας η άνοδος των τιμών στα παραδοσιακά καύσιμα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο οδήγησε στην αυξημένη ζήτηση του ξύλου ως μέσου οικονομικότερης θέρμανσης. Το ξύλο αποτελεί κλασική πηγή ενέργειας και είναι αξιόπιστο καύσιμο. Για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αντικαθίσταται από ξύλο εξοικονομούνται 3 κιλά διοξειδίου του άνθρακα (CO2) τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα απελευθερώνονταν στην ατμόσφαιρα.  Έτσι, τα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με λέβητες ξύλου είναι εύκολα στη λειτουργία τους και μπορούν να παρέχουν αυτόματα θερμότητα ακόμη και σε ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών με οικολογικό τρόπο.
Ξυλολέβητας

Στην αγορά οι ξυλολέβητες παρέχονται σε μεγάλη ποικιλία. Οι σύγχρονοι ξυλολέβητες αεριοποίησης διαθέτουν μοντέρνα τεχνικά χαρακτηριστικά, υψηλή απόδοση και σχετικά χαμηλά ποσοστά εκπομπών επιλέγοντας κούτσουρα προς καύση.

Τομή Λέβητα Πυρόλυσης Ξύλου

Ο τρόπος λειτουργίας των ξυλολεβήτων αεριοποίησης συνδέεται με την αντίστροφη καύση η οποία λαμβάνει χώρα σε έναν φλογοθάλαμο (κάτω θάλαμος) αφού ο ανεμιστήρας προκαλέσει τη κίνηση του αέρα και οδηγήσει εκεί τη φλόγα. Στην περίπτωση που ο ξυλολέβητας είναι γεμάτος προβλέπεται να καίει κάθε φορά για μεγάλο αριθμό ωρών.

Οι σύγχρονοι κλασικοί ξυλολέβητες συνδυάζουν χαμηλό κόστος χρήσης με υψηλή θερμαντική απόδοση και είναι εύκολοι στον καθαρισμό τους ενώ απαιτούν ελάχιστη συντήρηση. Επιπλέον, παρέχουν ασφάλεια στη χρήση τους καθώς σε περίπτωση διακοπής ρεύματος υπάρχει λειτουργία σβησίματος της φωτιάς. Οι λέβητες πέλλετ είναι εύκολοι στη χρήση καθώς υπάρχει αυτόματη τροφοδότησή τους με ζεστό αέρα και δυνατότητα αυτοκαθαρισμού. Η κατηγορία των λεβήτων που λειτουργούν με ροκανίδια είναι επίσης αυτόματη ενώ η καύση ελέγχεται μέσω ενός αισθητήρα λάμδα. Σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι η ελάχιστη παραγωγή τέφρας. Οι εγκαταστάσεις με μεγάλο εμβαδόν είναι καταλληλότερες για τέτοια συστήματα θέρμανσης. Είναι σημαντικό πως οι σύγχρονοι ξυλολέβητες προστατεύονται στο σύνολό τους από ανάφλεξη καθώς διαθέτουν εξοπλισμό “burn back” που αποτρέπει την αντίστροφη φορά των καυσαερίων και της φλόγας στον χώρο αποθήκευσης.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονιστούν τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα ενός ξυλολέβητα αεριοποίησης/πυρόλυσης σε σχέση με ενός απλού ξυλολέβητα:
- Μικρότερο ποσοστό τέφρας και συνεπώς μειωμένη ανάγκη για καθάρισμα
- Μεγαλύτερη απόδοση καύσης που υπερβαίνει το 90%. Αυτό μεταφράζεται σε μικρότερο αριθμό χρήσης ξύλων για την ίδια ωφέλιμη ενέργεια.
- Μικρότερη παραγωγή καπνού και καθαρότερα καυσαέρια.

Η χρησιμότητα του δοχείου αδρανείας στα συστήματα θέρμανσης
Το δοχείο αδρανείας είναι ουσιαστικά μία δεξαμενή αποθήκευσης ζεστού νερού.

Δοχεία Αδρανείας

Οι σύγχρονοι ξυλολέβητες θα πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται και από ένα δοχείο αδρανείας (buffer tank) το οποίο ελέχει τη θερμοκρασία ροής του νερού προς τις σωληνώσεις και βοηθά στη ρύθμιση της προσφοράς νερού ανάλογα με τη ζήτηση, συμβάλλοντας έτσι κατά πολύ στην εξοικονόμιση ενέργειας και χρημάτων μέσω της χρήσης του.

Η ASSOS BOILERS παράγει δοχεία αδρανείας από 150 έως 1000 λίτρα.Επικοινωνείστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Λέβητες Ξύλου - Τιμές
Οι τιμές για απλούς λέβητες ξύλου κυμαίνονται από 900 μέχρι 10.000€, ενώ για ξυλολέβητες πέλλετ από 1.000€ έως και 21.000€ αναλόγως των χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων τους. Συγκρίνοντας την τιμή ενός λέβητα ξύλου πέλλετ με μια συσκευή χρήσης αερίου ή συσκευή άλλης πηγής θέρμανσης, θα ήταν ενδεδειγμένο να συγκριθεί το συνολικό κόστος εγκατάστασης διαφόρων συστημάτων. Προκειμένου ο ξυλολέβητας ανεξαρτήτως είδους να μπορεί να καλύψει αποδοτικά τη θέρμανση του χώρου θα πρέπει να εξεταστεί η ισχύς του, δηλαδή ο αριθμός των kW του. Πριν την αγορά ξυλολέβητα οφείλουμε να γνωρίζουμε σημαντικούς παράγοντες όπως τον όγκο του χώρου που θέλουμε να θερμάνουμε, την ύπαρξη μόνωσης ή μή, τον προσανατολισμό του κτιρίου κλπ. Συνήθως κατά προσέγγιση ισχύει 1kW ανά 10 m2 .

 Είδη Ξύλων - Τιμές
Αναφορικά με τα είδη των ξύλων που χρησιμοποιούνται στους λέβητες ξύλου και τις τιμές τους ισχύουν τα εξής:

Τα πέλλετ διατίθενται στην αγορά σε σάκους των 15 κιλών, σε παλέτες των 70 σακιών βάρους 1050 κιλών και σε jumbo bags του ενός τόνου.


Είναι πολύ οικονομικότερα από το πετρέλαιο και μάλιστα με σταθερή τιμή σε αντίθεση με αυτή του πετρελαίου, επομένως το κόστος θέρμανσης ενός σπιτιού μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια. Τα πέλλετ εμφανίζουν ποσοστό καύσης που ξεπερνά το 94% δηλ. Η παραγωγή στάχτης είναι ελάχιστη, ενώ κατά την καύση τους παράγουν 95% λιγότερο CO2. Για περιστασιακή χρήση του ξυλολέβητα, η μέση κατανάλωση στη χώρα μας κυμαίνεται από 1-3 τόνους ενώ σε περίπτωση πλήρους χρήσης του ανεβαίνει στους 6+ τόνους για όλους τους χειμερινούς μήνες. Η τιμή του πέλλετ ξύλου κυμαίνεται από 270€ μέχρι 300€ ο τόνος.

Οι μπρικέτες αποτελούν ένα ανανεώσιμο οικολογικό βιοκαύσιμο χωρίς χημικά πρόσθετα με υγρασία 6-8%, θερμαντική ισχύ 4.500 έως 5.000 kcal/kg και στάχτη ≤ 1%.


Έχουν 6 φορές λιγότερη υγρασία από το ξύλο, μεγάλη θερμογόνο δύναμη καθώς 1 kg μπρικέτας ισούται με 1,8 kg ξύλα και η απόδοσή τους είναι από 88% έως 92%. Συσκευάζονται σε πακέτα που συμβάλλουν στην εύκολη τοποθέτησή τους και έχουν 5 φορές λιγότερη τέφρα από αυτή του ξύλου, επομένως είναι ένα καθαρό και οικολογικό καύσιμο υλικό. Η τιμή τους κυμαίνεται από 280 € μέχρι 300 € ο τόνος.

Στη χώρα μας τα καταλληλότερα καυσόξυλα θεωρούνται η δρυς, η οξιά, η ελιά και το έλατο. Το σημαντικότερο στοιχείο για την επιλογή ξύλου καύσης είναι η θερμαντική αξία που απελευθερώνεται κατά την καύση του.


Μεγαλύτερη θερμαντική αξία έχει το έλατο και έπονται η οξιά και η βελανιδιά. Τα ιδανικότερα προς καύση ξύλα είναι αυτά που έχουν πλήρως ξεραθεί δηλαδή έχουν παραμείνει αποθηκευμένα για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών. Ο χώρος αποθήκευσης των καυσόξυλων είναι σημαντικός και πρέπει να αερίζεται και να εξασφαλίζει υγρασία μικρότερη από 15%. Η τιμή των καυσόξυλων διαφέρει από τόπο σε τόπο. Για παράδειγμα στην επαρχία μπορείτε να προμηθευθείτε καυσόξυλα με 120 € τον τόνο, ενώ στην Αττική θα χρειαστείτε περίπου 200 € για ένα τόνο.

Στην επιλογή ανάμεσα σε έναν απλό ξυλολέβητα και έναν πέλλετ θα πρέπει να θυμόμαστε πως οι συσκευές πέλλετ καίνε μόνο πέλλετ σε αντίθεση με τους κλασικούς ξυλολέβητες που καίνε ξύλα και υπολείμματα ξύλου. Επίσης, συνήθως οι λέβητες πέλλετ λειτουργούν μόνο με ρεύμα. Καλό είναι να δίνεται προσοχή στη ποιότητα και το μέγεθος των πέλλετ και να ακολουθούνται οι οδηγίες κατασκευής. Το κόστος αγοράς και εγκατάστασης ενός ξυλολέβητα θα πρέπει να κινείται εντός της οικονομικής δυνατότητας μιας οικογένειας αλλά και να παρέχει τη καλύτερη δυνατή ποιότητα.
Υπάρχουν πολλές εταιρείες εμπορίας ξυλολεβήτων, είτε Ελληνικής κατασκευής είτε εισαγωγής, και προσφέρουν τη δυνατότητα αποπληρωμής τους σε πολλές άτοκες δόσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου